FLAKI WYŚMIENITE
Składniki
  • 1 opakowanie suchych flaków,
  • pół kurczaka,
  • kawałek wołowego,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • seler,
  • por,
  • listek laurowy,
  • kilka ziarnek ziela angielskiego,
  • gałka muszkatołowa w kulce,
  • papryka słodka i ostra,
  • pieprz,
  • rosołki drobiowe,
  • 2 łyżki masła,
  • majeranek.

Przyrządzanie

Suche flaki gotuje się cztery razy zmieniając wode po zagotowaniu. Z kurczaka, wołowego i warzyw, listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego gotuje się pyszny rosołek (3 litry) na wolniutkim ogniu, około 2 godzin. Następnoe wyjmujemy mięso i warzywa, scieramy troszke marchewki i drobnimy połówkę kurczaka oraz wołowe mięsko. Wszystko dodajemy do przedzeconego przez sitko wywaru. Wkładamy wyparzone i ugotowane flaki. Na patelni rozpuszczamy masło, najlepiej śmietankowe, wsypujemy według uznania paprykę słodką, ostrą, pieprz i świezo startą gałkę muszkatołową. Mieszamy na małym ogniu, aż wszystko się ładnie połączy i zeszkli. Zalewamy tym gorące flaki. Potem wsypujemy majeranek i mieszamy dokladnie.

 Najlepiej podawać bardzo gorącą ze świeżą pokrojoną bułeczka paryską.

SMACZNEGO !!!