FLAKI PO RZYMSKU
Składniki

 


 

 
  • 80 dag flaków wołowych
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 20 dag selera
  •  15 dag pora
  • 1 świeży pomidor
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 15 dag pomidorów (z puszki)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • majeranek
  • biały pieprz
  • imbir
  • szałwia.
    Do posypania:
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1 łyżka natki

Przyrządzanie
Flaki umyj, ugotuj do miękkości, kilkakrotnie zmieniając wodę. Na koniec pokrój w cienkie paseczki. Cebulę i por pokrój w krążki, marchewkę i seler w cienkie słupki. Warzywa podsmaż na oliwie, dodaj flaki, wlej bulion, gotuj na małym ogniu godzinę i 30 minut. Dodaj pomidory z puszki zmiksowane z zalewą oraz obrany i pokrojony świeży pomidor. Gotuj jeszcze 15 minut. Na patelni rozgrzej masło, zaparz imbir, majeranek i szałwię, wlej nieco bulionu. Dodaj do flaków, przypraw solą i pieprzem. Posyp parmezanem i natką