FLAKI PO WARSZAWSKU
Składniki
  • 1 kg flaków wołowych 
  •  1,5 l wywaru z kości
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Kawałek selera (ok.15 dag)
  • Tłuszcz (margaryna, masło)
  • Cebula
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 dag żółtego sera
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Imbir
  • Majeranek
  • Papryka mielona
  • Przyprawa do zup do smaku

     

 

Przyrządzanie

Flaki umyć, oczyścić, sparzyć wrzącą wodą, opłukać, zalać wodą i gotować około 10 minut, odcedzić, opłukać, zalać ponownie wodą i gotować do miękkości (ok. 4 godzin) bez przykrycia, dolewając wodę w miarę wyparowywania. Ugotowane flaki wyjąć, przestudzić i pokroić w paseczki.

Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, podsmażyć, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zarumienić, połączyć z warzywami, flakami i przyprawami,gotować kilka minut,doprawić do smaku.

Flaki rozlać na talerze, posypać startym serem.

SMACZNEGO!!!