FLAKI PO ADMIRALSKU
Składniki
  • 1 kg flaków wołowych
  • 1,5 l rosołu
  • 2-3 ziemniaki
  • 1-2 cebule
  • tłuszcz (margaryna, masło)
  • 1-2 łyżki mąki
  • łyżka kaparów
  • 1/2 szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa do zup
Przyrządzanie

Flaki przygotować (jak po warszawsku). Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w paseczki, zalać wrzącym rosołem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, usmażyć, dodać mąkę, lekko zarumienić, połączyć z ziemniakami, flakami, opłukanymi kaparami, śmietaną i przyprawami, chwilę pogotować, doprawić do smaku.

Przed podaniem posypać posiekaną natkąpietruszki.

SMACZNEGO!!!